———————— 10.3.2014 – Mooji o Jaz Sem

Mooji o Jaz Sem, o božanski Prisotnosti v nas

prevod 2. dela videa:

Prav na kratko vam bom povedal:
Občutek »Jaz Sem« je že tukaj s tabo, nepodprt, enostavno je tu. Vendar ima tendenco, kot nek refleks, da se poistoveti s telesom. In na to moraš biti pozoren.

POSKUŠAJ IZOLIRATI OBČUTEK »Jaz Sem«. Ne dopusti, da se te dotakne katerikoli koncept, verovanje, namera, vezanost, slika,… Zadrži ga samega. Samo občutek »Biti«. Jaz že vem, kako to postane lahko, ampak ti boš mogoče včasih občutil, kako težko je to narediti. Ker, ko poskušaš to narediti, ugotoviš, kako si vezan na svoj um. Skoraj ves čas »Jaz Sem« kontaktira um, gre v um. Vsaj zaznaš prisotnost vpliva, prisotnost navade, da se asocira z umom. Ampak ne odnehaj. Zaznaj eksistenco, naravni občutek »Jaz Sem«. Povsem naraven je in enostavno je vedno tu s tabo. Je neločljiv del tebe. Ko rečeš »Jaz«, je to resničen izvor Biti, to je Zavest. Je brez oblike. A ko je v telesu, začne verjeti »Jaz sem telo«. Zavedaj se tega in občutek »Jaz Sem telo« pusti. Pusti ga naj bo tu. Občutek »jaz sem telo« se pojavlja v sami zavesti. Samo občuti naraven občutek »Jaz Sem« in ne asociraj ga s čim drugim. Na začetku nekateri ljudje doživijo veliko hrupa, kot nek miselni tsunami… to je ok, ampak ne biti vznemirjen zaradi tega. Zakaj do tega prihaja? Zaradi moči, s katero želiš izolirati »Jaz Sem«. Samo nadaljuj s to vajo. In postopoma boš začel občutiti distanciranost, občutek Prisotnosti, oddaljevanja misli, občutek, kot da odpadajo. Prisotnost bo okrepljena. Ostani s tem. Postopoma se bo dogajalo, da  bo občutenje »jaz sem emocija« ali »jaz sem stvar« ali karkoli drugega slabel in da ostajala samo superiorna, prekrasna »Prisotnost«, neasocirana.

To, kar prihaja iz nje, iz te izolacije, intuicije, iz občutja »Jaz Sem«… vonj, ki prihaja iz tega je Mir. Naravni užitek, prostranstvo, intuitivno znanje in zaupanje: »Jaz nimam ne začetka, ne konca«. To boš enostavno vedel. Ne proučuj tega, ne išči ga v knjigah, to boš vedel iz Svoje knjige. Samo to deluje. Drži se samo občutja »Jaz Sem«, pusti, da se marinira v tebi. Ne išči več drugih začimb in zeli. Prepusti ga samega sebi. Lahko ga imenuješ meditacija, ali pa nič, ne imenuj ga, samo delaj. Ne postavljaj nekih naslovov okoli tega, ne poskušaj iz tega narediti nekaj posebnega, pomembnega. SAM S SABO NAREDI TO. Če se usedeš dnevno vsaj 5-7 minut s tem občutkom, se navadiš nanj. Ker Bit uživa biti sama s sabo. Nekaj časa se asocira s tistimi drugimi kvalitetami, ampak tiste kvalitete so prehodne. Te kvalitete in asociacija z njimi, to začne vznemirjati Bit. Želi se jih znebiti.
Ta enostavna vaja ohranjanja Biti same s Sabo, neasocirane, je najlepša, najmočnejša stvar, meditacija, če tako hočeš. Ne razglabljaj o tej meditaciji, samo delaj jo. S časom jo boš tako vzljubil, da ne boš želel delati ničesar drugega. Samo delaj. To je prvi in najmočnejši aspekt samoraziskovanja. In to je najenostavnejša inštrukcija, ki ti jo lahko nekdo da. Ni pomembno iz katere religije prihajaš, v kaj veruješ, tudi ateist lahko to počne. Spregledal boš POLNOST BIVANJA v Prisotnosti.
Včasih pošljem ljudi: »pojdi, pozabi na vse ostalo, ne prakticiraj več nič drugega, nobene mantre, samo bodi s tem, prakticiraj to, vrni se čez nekaj dni in podeli z mano, kar si odkril. Samo to.«

Vse kar vam drugi govorijo: »tukaj je neka nova meditacija…«…pozabi to! Ničesar od tega ne potrebuješ več. Govorili ti bodo: »Obstaja meditacija na modro svetlobo….« Pozabi to. Kajti »Jaz Sem« vidi to modro  svetlobo. »Jaz Sem« JE PRED TEM. Modra svetloba ne vidi »Jaz Sem«, »Jaz Sem« vidi modro svetlobo. Videl boš tisto, kar je primarno, vse ostalo, kar zaznaš, je sekundarno, trenutno. Pride in gre, samo to. »Jaz Sem« bo izgubila vse ovoje, ogrinjala, vse barve, s katerimi se je odela/asocirala. To je tako, kot je nekdo rekel: »Ne želim več novih verovanj, novih misli, izkušenj, želim biti gol, kar pomeni, ne želim se asocirati z ničemer.«
»Jaz Sem«, »Jaz Obstajam«, je glas Življenjske Sile, glas Zavesti.
Kmalu boš to tako zelo vzljubil, da ne boš prakticiral ničesar drugega. »

»Najboljša, najenostavnejša meditacija, ki jo lahko dela vsak, vendar je ne bomo imenovali meditacija, nočem uporabiti imena, ker potem to postane nekaj drugega. Ta občutek, naravni občutek Biti znotraj telesa, občutek »Jaz obstajam« je skupen vsem živim bitjem. Ne samo beseda »Jaz obstajam«, ampak tudi intuicija, občutek Prisotnosti, način kako veš, da si živ, noben ti tega ni dal. Enostavno je prisoten. To je glas življenjske sile in Zavesti, ki govori »Jaz Sem«. To utripanje prihaja od znotraj. Le kadar se to pojavi, lahko zaznavamo tudi druge stvari. To je najzgodnejša manifestacija Absoluta…v plesu raznolikosti. Najprej mora biti prisotno originalno seme, seme eksistence.

Občutek »Jaz sem« ali »Jaz« so sinonimi, to je identično. Ko izgovoriš »Jaz«-»Jaz« je Zavest, je božanski princip znotraj forme. Je že tukaj. Ampak odkriva se v budnem stanju. In v stanju sna, ko je zavest dostopna, se manifestira kot »Jaz«. Torej Jaz in Zavest – to je eno. Nekako, ko se Zavest prepozna kot občutek »Jaz sem«, se poistoveti z telesom, začne se počutiti kot »Jaz sem to telo«. Vendar ni telo, je samo »Jaz sem«. Ampak pravi: »Jaz sem telo«. In ko se ta občutek: »Jaz sem telo« formira, tedaj se rodi nova identifikacija: »Jaz sem oseba«. To je modifikacija, ki se rodi iz čistega občutka, intuicije »Jaz sem«. Obstaja tudi, ko se formira občutek »Jaz sem telo« in ta občutek izhaja iz zavesti, zavest mu je baza. Zato imamo občutek, da je osebnost resnična. Ne zato, ker bi bila sama po sebi resnična, ampak zato, ker je koren osebnosti Zavest. Zavest je tisto, kar ljubiš.

Če bi Sebstvo prišlo in reklo: zelo sem zadovoljen s tabo, toliko, da ti ponudim cel svet. Dajem ti ga, ker te imam tako zelo rad. Vendar v zameno hočem, da mi daš svojo zavest. Dajem ti celo vesolje, ti pa daj meni svojo zavest. Bi ti to kaj pomenilo? Ne. Ker brez zavesti ni zaznavanja. Nič od tega ne bi mogel okušati, še vedel ne bi, da obstajaš. Torej zavest je tako zelo pomembna in je že vzpostavljena. Ne greš nekam, da bi našel Zavest, to je neumnost. Ker ta »Jaz«, ki ga občutiš, je zavest. Ampak zaradi tega, ker je Zavest nekako razvila omejitve, ker se je identificirala s telesom, je začela iskati Zavest zunaj sebe in od tu izhaja ta absurd.

Comments are closed.