INTERVISTE

intervju za:
radio Koper Junij 2009

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

(32 min)

****************************************
intervju za:
časopis Kamniški Občan – 24.4.2010 Arboretum

intervju-arboretum-a

****************************************
PRIMORSKE NOVICE – Intervju Mojce in Dona, katera sta nastopala v Novi Gorici dne 13.5.2010
gongi-1mini
Don Conreaux: “Gong moraš igrati s srcem”
Foto: Neva Volarič
Zvok, ki je ustvaril vesolje
Ko enkrat slišiš zvok gongov, ga ne pozabiš nikoli. Še posebej, če ti igra Don Conreaux iz New Yorka, starešina mojstrov zdravilnega zvoka gongov. Na svoji slovenski turneji se je pred dnevi ustavil tudi v Novi Gorici.
Koncerti s planetarnimi gongi so zanimivi že zaradi tega, ker obiskovalci na njih ne sedijo, pač pa ležijo na ponjavah, pokriti z odejami. Zvoki gongov namreč človeka tako rekoč v trenutku popeljejo v stanje globoke sprostitve, ko čas in prostor izgineta. Počuti se, kot da bi lebdel v vesolju ali ležal v maternici.
Občutek za čas izgine
V takem stanju se lahko določeni vzorci, ki nas omejujejo, razpustijo, oziroma jih zvočna kopel preprosto “odplakne” iz našega energetskega polja.
Zato je bilo prvo vprašanje, ki sem ga zastavila mojstru Conreauxu, koliko časa je trajal koncert, ki sta ga izvedla skupaj z mojstrico gongov iz Maribora Mojco Moryo Malek. Zdelo se mi je, da sta igrala le nekaj minut, a je vse skupaj trajalo skoraj uro.
Američana, ki je včasih igral in režiral v Hollywoodu, so gongi tako prevzeli, da jim je posvetil svoje življenje. “Zelo vesel sem, da nisem več osamljen. Veliko ljudi je, ki po vsem svetu igrajo na gonge in tako služijo družbi.” V Sloveniji imamo poleg Malekove tudi primorskega mojstra gongov Roberta Jarca, ki ga dobro poznajo predvsem na Goriškem.
Igranja na gong se ni težko naučiti. “Moraš pa igrati iz srca,” opozarja Conreaux. “Večini se zdi igranje na gong popolnoma naravno, celo majhnim otrokom.”
Ni ga močnejšega zvoka
Vzrok, da se zvok gongov tako močno dotakne človeka, je, da gre za isti zvok, ki je ustvaril vesolje. “Na začetku je bila beseda oziroma zvok ‘om’, materinski zvok vesolja. Ni močnejšega od tega,” trdi Conreaux.
“Ko poslušaš gonge, imaš občutek, da je vesolje tvoj dom,” nadaljuje naš sogovornik. “Ljudje ponavadi občutijo ekstazo. Plavajo izven telesa, osvobodijo se bolečin, trpljenja in življenjskih problemov. Če imajo fizične probleme, se lahko pozdravijo. Zvok gongov stopi odpor in blokade. Ne moremo reči, da gongi zdravijo, temveč da omogočijo zdravljenje.”
Zvok je zelo močno terapevtsko sredstvo, zato morajo tisti, ki z njim zdravijo, vedeti, kaj počnejo. Za Conreauxa, ki veliko koncertira po vsem svetu in vodi tudi terapije, pomeni igranje na gong predvsem čudovit občutek. “Počutim se majhnega, ponižnega. Gong vse dela, ti mu to samo omogočiš.”
Instrument miru
Gong so poznala vsa starodavna ljudstva. Najstarejši gong, ki so ga odkrili, so uporabljali pred 6000 leti. “Ko je bil kdo bolan ali je imel psihične probleme, so igrali na gong in težavo na ta način ‘odplaknili’ iz telesa. Psihologija v starih časih se je imenovala eksorcizem. Oseba je imela po tem občutek, da lahko začne na novo,” razlaga Conreaux.
Poleg tega, da omogoči sprostitev in zdravljenje, ima gong še eno pomembno lastnost: združuje ljudi. “Zato gong imenujemo tudi instrument svetovnega miru. Ljudje globoko v sebi začutijo skupno vez humanosti. Če imata dva težave v zakonu, jima zaigram na gong, in drug drugemu odpustita,” se smeji naš sogovornik, ki sanja o dnevu, ko bomo na Zemlji doživeli prvi dan miru. “Takrat bodo na našem planetu igrali vsi gongi. Ne bo več teritorijev, lastnine. Vsi bomo kot ena družina. Verjamem, da bo ta dan nekoč prišel.”
ALJA TASI
gongi-2mini
Mojster Don Conreaux (levo) z dvema slovenskima učencema: Mojco Moryo Malek in Robertom Jarcem  Foto: Neva Volarič