Om Namah Shivaya

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Znotraj vzhodnih tradicij obstaja na tisoče manter. Vsaka ima svoj cilj in namen. Nekatere mantre tistega, ki jih recitira ali poje povežejo z določenim božanstvom ali arhetipsko energijo. Spet druge mantre se uporabljajo za pridobivanje določenih moči ali doseganje določenega cilja. Tretje, kot recimo `Om Namah Shivaya´ pa se uporabljajo za aktiviranje energijskih centrov – čaker, tistega, ki jih recitira.

Mantra:“Om Namah Shivaya“ je znana kot Shivova mantra oz. Panchaksharu mantra. Sestavljajo jo 5 različnih zlogov (NA-MAH-SHI-VA-YA) in vsak zlog deluje na določeno čakro.

NA – 1. čakra, fizično telo in predstavlja element zemlje.

MAH – 2. čakra, pranično telo in predstavlja element vode.

SHI – 3. čakra, mentalno telo in predstavlja element ognja.

VA – 4. čakra, nosi realizacijo v umskem telesu in predstavlja element zraka.

YA – 5, 6 in 7 čakra, je element Akaše in vpliva na eterično telo.

Ta mantra služi k čiščenju naših napak in k temu, da dosežemo višjo stopnjo zavesti. To mantro ponavljamo, ko potrebujemo moč in pogum, da se na pravi način soočamo z življenjem

Mantra pomeni “Poklanjam se Gospodu Shivi”. Shiva je najvišja resničnost, naš pravi notranji Jaz (Jaz Sem Ki Sem), ki biva globoko v nas. To je ime za zavesti, ki prebiva v vseh. Shiva je naša resnična identiteta.

Vse mantre nas vračajo k zvoku Om Namah Shivaya.
Poslušanje ali počasno petje mantre Om Namah Shivaya ima močan vpliv na različne nivoje naše zavesti.

Šiva v nas je to, kar je nedolžno, koristno, lepo, transcendentno, absolutno. Petje te svete mantre združi različne nivoje našega bitja in prebudi kvalitete Šive v nas. Kot rezultat petja se naš um zlije s tišino, kar je dobra predpriprava za Zvočno kopel.